Miért ne válasszunk Wordpress weboldalt? | NewPartners Médiatársaság

Miért ne válasszunk Wordpress alapú weboldalt?


wordpress-cikk-600.jpg
Megdöbbentő, hogy mekkora iparrá nőtte ki magát a sablonweboldalak gyártása, ezáltal az ügyfelek félrevezetése, megtévesztése. Akit kapott már el hasonló hirdetéshullám, az érti miről beszélek. Megállás nélkül dobálja a Facebook a magukra erős túlzással weboldalkészítőként hivatkozók hirdetéseit. Általában egy ingyenes sablonnal, vagy weblapépítős Wordpress honlappal szúrják ki a jóhiszemű laikusok, kisebb cégek szemét. Az, hogy bennük ez egyáltalán tudatos, vagy maguk is abban a hitben élnek, hogy ez lenne a weboldalkészítés mikéntje, az kérdéses.

Ennek kapcsán, azt gondolná az ember, hogy legalább az árazás reprezentálja a munka minőségét és értékét. Azonban sajnos ez sincs így. Ugyanis olyan árakkal lehet találkozni, melyek láttán egy profi, igényes kivitelezőt a szekunder szégyen kerülget. A legszomorúbb az egészben, hogy tapasztalat az, hogy jócskán vannak, akiket sikerül behúzni a csőbe.

A következőkben veszem a bátorságot és kifejtem néhány pontban miért nem alkalmas egy szóban forgó Wordpress oldal professzionális felhasználásra, vagy egy cég online megjelenésének komoly képviseletére.
  1. Abban a formában, ahogy azt a szóban forgó séma weblaposok prezentálják, egy oldal bárki által kivitelezhető. . Ezeket a weboldalakat sablonokkal és weblapépítőkkel készítik el, tehát szó sincs egyediségről vagy saját HTML, CSS, JS alapú kódolásról.
  2. Nagy negatívum továbbá a sebesség. Ha egy Wordpress oldalon sablon alapú, vagy weblapépítővel készült dizájnt használunk, az jelentősen megnöveli az oldalunk elérési idejét. Míg egy valódi (egyéni kódalapú) webdizájnnal, saját fejlesztésű modulokkal megáldott oldal betöltési ideje maximum 3 s, ezzel szemben egy sablon alapú Wordpress honlap, bővítményekkel megtömve, akár 15–30 s is lehet! Átlagosan egy látogató maximum 4–5 másodpercet hajlandó kivárni, majd tovább áll. Ezzel, nem csak a felhasználói élmény csorbul, de a Google találati listájában is lejjebb foglal majd helyet az adott honlap, hiszen relevancia alapon ez is számít.
  3. Az optimalizáltság és a lehetőségének hiánya. Nem érdemes bedőlni a különböző ingyenes Wordpress bővítményeknek, legtöbbször tovább lassítják weboldalunkat, ahelyett, hogy segítenének. A bővítménnyel való optimalizálás hiú ábránd, ezt a folyamatot kizárólag profi kódolással, manuális tömörítéssel, CDN kapcsolatokkal és a megfelelő erőforrás biztosításával lehetséges véghez vinni.

    Pro tipp: Használjuk a Google PageSpeed Insights szolgáltatását, így fényt deríthetünk az egyes weboldalak optimalizáltságára! Ne érjük be 90/90-es értékelés alatti oldalakkal, ne engedjük, hogy megtévesszenek minket! Jó taktika, ha lefuttatjuk az ellenőrzést a weboldal készítést vállaló fél, cég oldalán is.

  4. Egy megosztott tárhelyen futtatott Wordpress oldal, egyszerűen alkalmatlan nagy számú látogatók párhuzamos kiszolgálására. Ez részben szintén az optimalizáltság, de leginkább a Wordpress erőforrásigényéből ered.
  5. Rengeteg felesleges, többlet funkció. Habár a Wordpress elsődlegesen egy blogolásra szánt platformként lett megálmodva, az évek során annyi, sokak által egyáltalán nem használt funkció került bele, hogy az már inkább hátrány, mint előny. Nem létezik olyan, hogy professzionális platform minden célra. A feladatát ugyan képes ellátni blogként, webáruházként, sajtó platformként, foglaló-, vagy információsrendszerként, azonban az említett problémák biztosan megjelennek majd, főleg, ha halmozni kezdjük a felsorolt felhasználási módokat.

Ezzel nem azt akartam sugallani, hogy óvakodjunk a Wordpress alapú weboldalaktól. Amennyiben nem fizetünk érte senkinek, tehát magunk készítjük el az adott honlapot, pl. az induló vállalkozásunk számára, kezdésnek tökéletes lesz egy ilyen alternatíva.

Bizonyára érezni fogjuk mikor kinőttük weboldalunkat. Ilyenkor érdemes rászánni az időt és keresni egy valamire való webfejlesztőt, vagy egy megbízható csapatot és kérni tőlünk egy profi, minden kívánságot kielégítő, sajátfejlesztésű webes felületet.

Mielőtt csúnyán megszólna valaki, meg kell említsem az is, hogy természetesen léteznek egyedi fejlesztésű modulokkal, valamint egyedi webdizájnnal ékeskedő Wordpress oldalak. Ezek azonban ritkák, mint a fehér holló és nem is róluk szólt ez a cikk.

A cikket írta Tóth Ákos, publikálta a NewPartners Médiatársaság 2021-ben.